21 september 2020

Goede tijd voor commerciële coronatesters

Door admin

Door grote drukte bij de GGD, en dan vooral bij de testlocaties, doen commerciële corona-testbedrijven goede zaken. Organisaties die hun medewerkers niet lang kunnen of willen missen, nemen vooral hun toevlucht tot deze aanbieders. Zij zijn sneller. Er hangt weliswaar een hoog prijskaartje aan, maar het kost minder geld dan een medewerker die dagenlang verplicht thuis moet zitten en zijn/of haar werkzaamheden erdoor niet kan doen.

Bij de GGD moeten medewerkers door de toegenomen drukte vaak twee dagen wachten voor ze überhaupt een test kunnen doen. Hierna moeten ze ook nog twee dagen thuis wachten op de uitslag. Bij commerciële testers krijgen medewerkers binnen zes tot acht uur de uitslag. Deze testbedrijven zijn sneller doordat ze hun eigen testlocaties en testlaboratoria hebben.

Bij het RIVM zijn ze niet erg enthousiast over deze commerciële testbedrijven. Een woordvoerder verklaard dat de kwaliteit niet altijd heel goed is en dat het RIVM geen zicht heeft op alle aangeboden tests. Wel zegt hij dat bedrijven vrij zijn in hun keuze over van welk testbedrijf ze gebruik willen maken. Wel maakt het RIVM daar een kanttekening bij. Niet alle testbedrijven leveren hun gegevens namelijk aan bij het RIVM. Hierdoor kunnen de officiële coronacijfers onjuist worden.